Letošní oslavu MDJ jsme připravovali ve spolupráci s Indickým velvyslanectvím. „Styčnou důstojnicí“ byla velmi vstřícná a ochotná paní Šimerová, takže z původně plánovaných 2 míst se rozrostly oslavy, na nichž se podíleli cvičitelé, členové a přátelé spolku Jóga v denním životě, na 8 míst v Praze.

AUM02290f

fotogalerie

 

Den začal bohatým kulturním programem na Velvyslanectví Indie, jehož součástí bylo asi hodinové cvičení jógy pod vedením Janky Huberové, které sekundovali Sebastián Janota a David Hornof. Sál byl plný a ještě někteří cvičili venku. Po krásné hudbě v podání Mantra Ananda Bandu (Petr Růžička, Jitka Blahůšková) bylo dalším osvěžením programu vystoupení dětí z MŠ Happy Child, které předvedly roztomilé cvičení se svou učitelkou Hankou Heroldovou.

Během dopoledne proběhly oslavy za účasti hostů z Ambasády Indie ještě na několika základních školách: v ZŠ Ústavní v Praze 8, kde cvičilo 50 dětí a 10 dospělých v režii Ivany Růžičkové, která zde vede kroužek jógy. V obrovské tělocvičně ZŠ Červený vrch v Praze 6 cvičily děti z této školy a ještě dvou dalších (Petřiny sever a Norbertov), vždy 4 třídy najednou ve třech 45 minutových blocích, vše pod vedením Otto Kaila, jehož „ochutnávkovým cvičením“ prošlo asi 500 dětí a jejich učitelů. V Praze 4 v ZŠ Rakovského cvičilo asi 100 dětí pod vedením Pavla Klimeše a učitelů Kláry Sukové a Jana Marečka, v ZŠ Květnového vítězství dalších 20 také s Pavlem Klimešem. V těchto dvou školách Pavel a Věra Klimešovi učí jógu v rámci tělocviku.

V 16:30 VIP hosté zahájili naši hlavní oslavu v jižní části Karlova náměstí. S krátkými projevy vystoupili prezident JDŽP Roman Fuksa, charge d´affaires Indického velvyslanectví pan V. P. Singh a radní pro kulturu a sport pan Jaroslav Šolc.

Ve třech blocích cvičitelé Dáša Lišková, Sebastián Janota a Záviš Pexidr představili cvičení proti bolestem zad, pro začátečníky a pro zvýšení vitality. Program zakončilo společné zpívání s Mantra Ananda Bandem, tentokrát v plném obsazení (Jitka Blahůšková, Ivana a Petr Růžičkovi). Navzdory tomu, že se během odpoledne velmi ochladilo a foukal silný vítr, vystřídalo se při cvičení asi 60 lidí a asi 40 dalších se přišlo podívat nebo získat informace. Oslavě poskytla záštitu starostka Prahy 2 Mgr. Jana Černochová a také Velvyslanectví Indie.

Po celý den ve všech jógacentrech byly všechny kurzy otevřené a přístupné pro veřejnost zdarma. Celkem se těchto akcí aktivně nebo pasivně zúčastnilo asi 930 lidí a 15 hostů z Velvyslanectví Indie. Děkujeme všem dobrovolníkům za pomoc a podporu.