Zatímco dhauti pročišťuje horní část zažívacího traktu, basti a šank prakšálana slouží k úplnému vyprázdnění střev a k úplné očistě celého trávicího ústrojí.

Basti

Technika basti se dnes již nepoužívá. V dřívějších dobách se tato krija prováděla ve dřepu v řece. Pomocí naulí se voda nasála do střev a mimo řeku se zase nechala vytéci. Novodobou formou basti je klystýr, jímž se dosahuje stejného účinku – očisty spodní části střev.

Šank prakšálana

Šank prakšálana se provádí ráno na lačný žaludek. První tři pokusy by se měly odehrávat bezpodmínečně pod dohledem učitele systému „Jóga v denním životě“.

Provedení:

  • Ohřejte 6 až 7 litrů osolené vody (1/2 čajové lžičky mořské soli, při vysokém krevním tlaku dietní soli, na 1 litr vody) na teplotu 38 – 40 °C. Teplota vody by měla po celou dobu cvičení zůstat stejná. >Vypijte sklenici slané vody najednou a proveďte sérii předepsaných cviků (tada ásana, úklony trupu, trikóna ásana, méru prštha ásana, tirjak bhudžanga ásana). Střídejte pití a cvičení, až se objeví nutkání na stolici. U každého člověka trvá různě dlouho, než se objeví první stolice (cca po páté sklenici).

  • Pro urychlení peristaltiky střev můžete na toaletě provést ašvini mudru (stažení a uvolnění svalů konečníku). Celý proces končí tehdy, když je voda, která vychází z konečníku, zcela čistá; nesmí být žlutá a nemá obsahovat žádné pevné částečky.

  • Na závěr se pročistí žaludek, jícen a průdušky pomocí dhauti (avšak s neosolenou vodou). Pak proveďte džala néti jako prevenci proti bolestem hlavy.

  • Po skončení šank prakšálany asi 1 hodinu odpočívejte (dobře se při tom přikryjte!), ale dejte pozor, abyste neusnuli.

Pozor:
Důležitá je následující dieta: asi jednu hodinu po šank prakšálaně byste měli sníst khičrí, které si můžete připravit ještě před odpočinkem.

Připrava khičrí:
Smíchejte 2 šálky rýže basmatí, 3/4 šálku loupaného mung dálu, 1/2 čajové lžičky kurkumy (žluté práškové koření), 1/2 čajové lžičky mletého kumínu a špetku soli. Směs nechte vařit v trojnásobném množství vody. Ke konci vaření vmíchejte do směsi máslo nebo ghí (přepuštěné máslo) v dávce 1 polévková lžíce na 1 talíř khičrí. Tento pastovitý pokrm vytváří ochranný film v celém střevě, a proto byste ho měli sníst co nejvíce. Dvě hodiny pak nic nepijte.

Dieta:

  • V následujících týdnech jezte jen lehce stravitelné pokrmy, neboť střeva jsou po této kriji velmi citlivá. Sedm dní byste neměli jíst sýry ani mléko, syrové ovoce a zeleninu a pít černý čaj a kávu. Dvacet dní se vyvarujte nadýmavých potravin, jako jsou fazole, květák nebo zelí, a také česneku, cibule, ostrého koření a nápojů obsahujících oxid uhličitý.

  • Minimálně 40 dní není dovoleno jíst maso, ryby, vajíčka a pít alkohol. Z hlediska zdraví by bylo nejlepší se těchto potravin vzdát úplně.

  • Abychom povzbudili peristaltiku střev, je vhodné v následujících dnech cvičit agnisára kriju a naulí. Pokud se dva až tři dny po šank prakšálaně nedostaví žádná stolice, je to naprosto v pořádku. Kdo chce, může po dobu prvních pěti dnů pít ráno teplou, neosolenou vodu (čtyři až pět skleniček) a po každé vypité skleničce provádět stejné cviky jako při šank prakšálaně.

  • Šank prakšálanu byste měli provádět čtyřikrát do roka, vždy v době změny ročního období, protože tehdy se mění i naše biorytmy. Minimálně byste ji však měli absolvovat dvakrát ročně: na podzim v době od poloviny října do začátku listopadu a pak na jaře od poloviny března do počátku dubna.

Účinky:
Šank prakšálana čistí krev, zbavuje tělo jedovatých zplodin a přispívá k dobrému trávení. Působí proti alergiím (např. proti senné rýmě) a kožním chorobám (např. akné, neurodermitis nebo lupénce). Pomáhá odstraňovat jarní únavu a harmonizuje mysl.

Pozor:
Šank prakšálana se nemá provádět ve věku do 15 let, v době těhotenství, při velkých žlučových a ledvinových kamenech, cukrovce 1. typu (ani cukrovce 2. typu na lécích, u cukrovky 2. typu na dietě je možná), herniích (výhřez orgánu) ani při duševních poruchách.